29 Mart 2024
  • İstanbul16°C
  • Diyarbakır9°C
  • Ankara13°C
  • İzmir16°C
  • Berlin7°C

RUSYA'DA SONUCU BELLİ SEÇİM

Rus halkı bugün sandık başına gidiyor. Karşısında sekiz aday bulunan Putin'in oyların en az yüzde 70'ini almasına kesin gözüyle bakılıyor.

Rusya'da sonucu belli seçim

18 Mart 2018 Pazar 14:40

Rusya’da 109 milyon kayıtlı seçmen bugün sandık başına gidiyor. Sabah saat 8:00’da açılmış olan sandıklar akşam 20:00’da kapanacak.

Seçimlerin 18 Mart’ta düzenleniyor olmasının bir önemi var. Zira bu tarih, Kırım’ın, Ukrayna’dan bağımsızlığını ilan etmesi sonrası Rusya’ya bağlanmasının dördüncü yıldönümüne denk geliyor. 2012 seçimlerinde sadece üç aday seçimler katılmışken bu yıl sekiz aday yarışıyor. Putin’in rakipleri arasında Rusya’nın mevcut devlet başkanı olan bağımsız aday Vladimir Putin, Rus sosyetesinin tanınan isimlerinden biri olan liberal kadın aday Kseniya Sobçak, Komünist Parti’nin adayı Pavel Grudinin, milliyetçi çizgideki söylemleri ile bilinen Liberal Demokrat Parti lideri Vladimir Jirinovskiy, Rusya Halk Birliği partisinin adayı olan ve milliyetçi çizgisiyle bilinen Sergey Baburin, Komünist Parti’den ayrılan bir grubun kurduğu Rusya’nın Komünistleri isimli partinin adayı olan ve geleneksel bir komünist olarak tanımlanabilecek Maksim Suraykin, ekonomi ve ticaret politikaları ile öne çıkan Büyüme Partisi’nin adayı Boris Titov ve liberal Yabloko Partisi’nin adayı Grigoriy Yavlinskiy gibi isimler bulunuyor.

EN YAKIN RAKİBİNİ 10’A KATLAYABİLİR

Adayların herhangi biri mutlak çoğunluğu kazanamazsa seçimlerde ikinci tura gidilecek fakat böyle bir olasılığa çok fazla inanan yok. Kamuoyu yoklamalarında Vladimir Putin’in yüzde 70 gibi bir oy oranıyla ipi göğüsleyeceği tahmin ediliyor. En yakın rakibi olan Komünist Parti’nin adayı Pavel Grudinin’in yüzde 7 oy alacağı düşünülüyor. Sonuçları baştan belli olan seçimlere tam da bu sebepten katılımın düşük olacağı düşünülüyor. Bu durum Putin’in en yakın rakibinden 10 kat fazla oy kazanması anlamına geliyor.  Tamamen devlet güdümünde olan medya kanallarında Putin’in muhaliflerine çok az konuşma fırsatı veriliyor. Bu dönemde de Putin seçilirse devlet başkanı olarak çeyrek asrı devirerek Josef Stalin’den sonra işbaşında en uzun süre kalmış olan devlet başkanı olacak.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.