19 Nisan 2024
  • İstanbul15°C
  • Diyarbakır20°C
  • Ankara22°C
  • İzmir21°C
  • Berlin8°C

PDK-YNK TOPLANTISI SONRASI ORTAK AÇIKLAMA

Başbakan Neçirvan Barzani İran’da gerçekleşen olaylar ile Kürdistan Bölgesi’nin bir ilgisinin olmadığını belirterek “İran güvenliği için hiçbir zaman tehdit olmadık” dedi.

PDK-YNK toplantısı sonrası ortak açıklama

07 Ocak 2018 Pazar 15:00

PDK -YNK politbüro toplantısı sona erdi. Toplantı ardından PDK Genel Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani ve YNK Politbüro Sekreteri Mela Bextiyar ortak bir basın açıklaması yaptı.

PDK ve YNK, Başbakan Neçirvan Barzani başkanlığında Süleymaniye'de bir araya geldi. Toplantıya PDK heyetinde Fazil Miranî, Hoşyar Zebari, Roj Nuri Şaweys, Mahmud Mihamed, Azad Berwarî ve Dilşad Şehab, YNK heyetinde ise Hero Îbrahîm Ehmed, Mela Bextiyar, Şêx Cefer Şêx Mistefa, Seîdî  Ehmed Pîre, Omer Fetah, Şoreş Îsmaîl, Hekîm Qadîr ve Aso Mamend katıldı.

Basın açıklamasında YNK adına konuşan Mela Bextiyar, toplantılarını Kürdistan’da ve Irak’ta gelişmeler ışığında gerçekleştirdiklerini belirtti.

Bağdat’ın görüşmelere başlamamasına değinen Bextiyar, Bağdat ile görüşmelerde Kürdistan Bölgesi hükümetinin muhatap alınması gerektiğine işaret etti.

Mela Bextiyar: Bağdat'ta davet edildik ama gitmedik

Bağdat’a giden 3 siyasi partinin hükümet ve parlamentondan habersiz gittiklerini belirten Mela Bextiyar, “Biz de Bağdat’ta davet edildik ama gitmedik. ABD başta olmak üzere uluslararası güçler, Irak anayasası çerçevesinde Bağdat ile Erbil arasındaki krizin atlatılmasından Kürdistan Bölgesi hükümetini muhatap almaktadır. 3 parti eğer maaş konusunda bir görüşme yapmış ve sorunun çözümünde bir ilerleme sağlamışlarsa da kendilerine teşekkür ederiz” dedi.

Mela Bextiyar toplantıda, Kerkük konusun da ele alındığını belirterek önümüzdeki dönemde bu konuda tavırlarını açıklayacaklarını söyledi.

Barzani: Birliğe ihtiyacımız var

Başbakan Neçirvan Barzani ise “Bu zorlu süreci atlatmak için YNK ve PDK’nin her dönemde işbirliğine ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.

“YNK ve PDK arasındaki ilişkiler stratejiktir” diyen Neçirvan Barzani, “Her dönemde YNK ve PDK arasındaki ilişkiler güçlü olmalı, diğer partilerle de ilişki içerisinde olmalı. Zor süreçte birliğe ihtiyacımız var” dedi.

3 partinin Bağdat’ta gitmesi hükümet ve parlamentonun bilgi dahilinde ve tüm partilerin katılımıyla olması gerektiğini belirten Neçirvan Barzani, “Eğer Kürdistan çıkarına hayırlı bir görüşme yapmışlarsa dahi bilgimiz dahilinde olması daha yerinde olacaktı” dedi.

'İran'daki olaylarla bir alakamız yoktur'

İran’da yaşananlarla Kürdistan Bölgesi'nin hiçbir alakasının olmadığını söyleyen Başbakan Neçirvan Barzani, “Biz hiçbir zaman İran’ın güvenlik ve asayişini tehdit edecek bir merkez olmadık. İran'da yaşanan olaylar o ülkenin kendi iç sorunudur. Olayların bir an önce durulmasını umut ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Başbakan, “Bakanlar Kurulu, Yüksek Seçim Kurulu ve Parlamento başkanlığının görüşmesinde varılacak ortak kararla seçim tarihi belirlenecek” şeklinde konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.