26 Nisan 2024
  • İstanbul17°C
  • Diyarbakır17°C
  • Ankara22°C
  • İzmir17°C
  • Berlin6°C

MESUD BARZANİ: AFRİN İÇİN DERİN ENDİŞE DUYUYORUZ

Türkiye’nin Afrin’e yönelik 20 Ocak’ta başlattığı operasyona ilişkin açıklamada bulunan Mesud Barzani, “Savaş ve çatışma hiçbir çözüme katkı sunmaz. Afrin’de devam eden çatışmalar durdurulmalıdır” dedi.

Mesud Barzani: Afrin için derin endişe duyuyoruz

27 Ocak 2018 Cumartesi 13:17

Başkan Mesud Barzani, Afrin operasyonu, 25 Eylül tarihi bağımsızlık referandumu ve Hewler-Bağdat ilişkilerine dair BBC’ye açıklamalarda bulundu.

“Çözüm savaşın durdurulmasındadır”

BBC muhabirinin, "Peşmerge Afrin'e gidecek mi?" sorusuna Barzani şu cevabı verdi: “Afrin'e yönelik yapılan bu askeri operasyondan derin endişe duyuyoruz. Umarım bir an önce son bulur. Savaş, çatışma bir çözüm yolu değil. Peşmerge göndermek de sorunu çözmez. Tüm çabamızı bu saldırıyı durdurma yönünde olmalı."

"Referandumdan pişman değilim"

Kürdistan’da 25 Eylül 2017’de gerçekleşen ve halkın yüzde 93’nün ‘Evet’ oyu verdiği tarihi bağımsızlık referandumuna dair de değerlendirmelerde bulunan Barzani şunları söyledi: “Irak hükümeti referandumdan önce Kürdistan’ın bütçesini kesmişti ama referandumu bahane etti. Referandumdan pişman değilim çünkü bu siyasi bir parti veya tarafların değil Kürdistan halkı ve Kürdistan Parlamentosu’nun kararıydı."

“Kürdistan halkı, kimin ihanet ettiğini çok iyi biliyor”

Irak ordusu ve İran destekli Şii Haşdi Şabi’nin 16 Ekim’de işgal ettiği Kerkük’e dair halkın ciddi sıkıntı içerisinde olduğunu söyleyen Mesud Barzani, şöyle konuştu: “Kerkük’te bir grubun ihanetinden dolayı Kerkük bugün bu halde. Kerkük halkı mevcut durumdan çok şikâyetçi. Kürdistan halkı, kimin ihanet ettiğini çok iyi biliyor. Açık bir gerçek var. Peşmerge olmasaydı Kerkük ve diğer birçok kent IŞİD’in eline geçecekti ve IŞİD daha bitmedi. Ama her durumda IŞİD’in tekrar büyümesine izin vermeyeceğiz.”

"Peşmergeydim, Peşmerge olarak kalacağım"

Kürdistan Başkanlığı ile ilgili görev ve yetkilerini devreden Barzani, "bundan sonra ne yapacağı” ile ilgili bir soruya, “Yasalara büyük saygım var ve yasalar neyi öngörüyorsa biz ona tabii olacağız. Ben hep Peşmergeydim ve Peşmerge kalacağım” diye yanıt verdi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.