23 Nisan 2024
  • İstanbul23°C
  • Diyarbakır24°C
  • Ankara27°C
  • İzmir28°C
  • Berlin9°C

KADIN DOKTORLAR DAHA ÇOK HAYAT KURTARIYOR

Harvard Üniversitesi kamu sağlığı araştırmacıları, 1,5 milyon 65 yaş üzeri hastanın süreçlerini izledi; kadın doktorların tedavi ettiği hastalarda ölüm ve tekrar hastaneye yatma oranının daha az olduğunu ortaya koydu.

Kadın doktorlar daha çok hayat kurtarıyor

26 Aralık 2016 Pazartesi 13:15

Yeni bir araştırmaya göre, ABD'de kadın doktorlar tarafından tedavi edilen hastalar, erkek doktorlar tarafından tedavi edilen hastalardan daha uzun yaşıyor. Bunun yanısıra, erkek doktorlar kadın doktorlardan yılda 20 bin dolar daha fazla para kazanıyor.

Harvard Üniversitesi kamu sağlığı araştırmacıları, 65 yaş üstü bir buçuk milyon hastayı üç sene boyunca izledi.

Tıp mezunlarının yarısı, doktorların üçte biri kadın

Kadın doktorlar ABD’de doktor işgücünün üçte birini, tıp okulu mezunlarının ise yarısını oluşturuyor.

Araştırmada “Kadın doktorların daha kaliteli hizmet verdiğine dair kanıtlar olsa da, çocuk bakımı, yarı zamanlı çalışma, ev ile iş sorumlulukları arasında verilen ödünler nedeniyle, kadın doktorların hizmet kalitesinin düşebileceğine ve aradaki ücret farkının da bundan kaynaklandığına dair iddialar var. Bu nedenle hastaların aldığı sonuçların doktorun cinsiyetine göre değişip değişmediğine dair ampirik veri gereklidir” denildi.

Ocak 2011 ile Aralık 2014 arasında hastanede yatan 65 yaş üstü hastaların rastgele seçilen yüzde 20’si takip edilerek yapılan araştırmaya göre, hastaneye yatırılan hastanın tıbbi durumu farketmeksizin, erkek doktorlar tarafından tedavi edilen hastaların ölüm ya da 30 gün içinde tekrar hastaneye kaldırılma oranları kadın doktorların tedavi ettiği hastalardan daha yüksek.

JAMA Internal Medicine’de yayınlanan araştırmada bir buçuk milyonun üzerinde hastanın hastane süreçleri incelendi.

Kadınlar hastalarla iletişime vakit ayırıyor

Araştırmada, kadın doktorların tedavi ettiği hastaların daha iyi durumda olmasının sebeplerine bakılmadı ama araştırmacılar daha önce yapılan araştırmaların sonucuna atıfta bulundu. Buna göre, kadınlar tıbbi kılavuzları uygulamaya daha yatkınlar, hasta odaklı bir iletişim kuruyorlar, standart tıp sınavlarında daha iyi sonuçlar elde ediyorlar, erkek meslektaşlarına göre hastalarına daha çok psikosoyal danışmanlık veriyorlar ve hastalarıyla iletişim kurmak için daha fazla vakit harcıyorlar.

Araştırmada, erkek doktorların bunlara dikkat etmesi durumunda, yılda yaklaşık 32 bin hastanın daha hayatta kalacağı belirtildi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.