19 Nisan 2024
  • İstanbul13°C
  • Diyarbakır14°C
  • Ankara13°C
  • İzmir16°C
  • Berlin5°C

İNGİLTERE'DE BUGÜN ERKEN SEÇİM VAR

Birleşik Krallık'ta’de seçmenler bugün erken genel seçimler için sandık başında.

İngiltere'de bugün erken seçim var

08 Haziran 2017 Perşembe 11:14

İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’dan oluşan Birleşik Krallık’ta seçmen parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası'nı ve yeni hükümeti belirlemek için oy kullanacak.

Oy verme işlemi yerel saat ile sabah 07.00'da (TS 08.00) başlayıp 22.00'da (TS 24.00) sona erecek.

Birleşik Krallık'ta 46.9 milyon seçmen bulunuyor. 650 milletvekilinin seçilmesi için 40 bin merkezde oy kullanılacak. En son genel seçimler 2015’te yapılmıştı, seçmen sayısı yaklaşık 500 bin arttı.

Birleşik Krallık'ta posta yoluyla oy kullanılabiliyor. BBC’nin haberine göre erken seçim için oyların yüzde 16,4 kadarı posta yoluyla kullanılmış durumda.

2015 yılındaki seçimlerde Muhafazakar Parti 650 koltuğun 331'ini kazanarak çoğunluğu elde etmişti; İşçi Partisi 232 koltuk kazanarak ikinci olmuştu. Katılım yüzde 66,4 olmuştu.

Ülkede bir partinin çoğunluğu elde etmek için 326 koltuğa ulaşmak yeterli oluyor.

Kesin sonuçların ise Cuma akşamüstü ulaşması bekleniyor.

Muhalefetteki İşçi Partisi, İskoç Ulusal Partisi (SNP), Liberal Demokrat Parti ve Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) seçimde iktidar partisinin dikkate değer rakipleri arasında yer alıyor.

Anketler ne diyor?

Ülkedeki başlıca anket şirketlerinin bulgularının ortalaması, dün itibarıyla Muhafazakar Partiyi yüzde 43'te, İşçi Partisini ise yüzde 37,2 oy oranında gösteriyordu.

Neden erken seçime gidiliyor?

Ülkede seçimler 5 yılda bir yenileniyor. Genel seçimler 2020'de yapılacaktı. Başbakan Theresa May ise Nisan ayında sürpriz bir açıklama yaparak 8 Haziran'da erken seçime gitmek istediğini açıkladı. Parlamentoda erken genel seçim yapılmasına onay verdi.

May'in kararının temel nedeni, lideri olduğu Muhafazakar Parti'nin, Parlamento'nun alt kanadı olan Avam Kamarası'ndaki çoğunluğunu artırarak AB ile yürütülecek Brexit müzakerelerinde elini güçlendirmek istemesi. Muhafazakarların halen 650 üyeli Avam Kamarası'nda 330 sandalyesi bulunuyor.

İki meclisli sistem

Birleşik Krallık'ta parlamento, Avam Kamarası ve Lordlar Kamarası'ndan oluşuyor.

Seçim sistemi, dar bölge ve çoğunluk esasına dayanıyor. 650 seçim bölgesinde en fazla oy alan aday, bölgesinin milletvekili olarak parlamentoya giriyor. Sandalyelerin yarısından bir fazlasına, yani 326'sına sahip olan parti tek başına iktidar oluyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.