18 Nisan 2024
  • İstanbul16°C
  • Diyarbakır23°C
  • Ankara24°C
  • İzmir22°C
  • Berlin12°C

İNGİLTERE BASIN ÖZETLERİ (19 KASIM)

AB liderleri bu akşam Brüksel'de özel gündemle toplanarak, birliğin başkanını ve dışişleri bakanını seçecek.

İngiltere basın özetleri (19 Kasım)

19 Kasım 2009 Perşembe 09:24

AB liderleri bu akşam Brüksel'de özel gündemle toplanarak, birliğin başkanını ve dışişleri bakanını seçecek. Bu toplantı öncesinde adaylar konusunda yapılan pazarlıklar İngiltere basınında geniş yer buluyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, başkanlık konusunda Fransa ile ortak bir adayı destekleyecekleri açıklaması Guardian'a manşet olmuş.

Bu adayın Belçika Başbakanı Herman Van Rompuy olmasının beklendiğini yazan gazete, bu ismin Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı olduğunu şu satırlarla duyuruyor:

"Van Rompuy Belçika parlamentosunun 5 yıl önceki bir oturumunda, Avrupa Birliği'ni bir Hristiyan kulübü olarak gördüğünü ve bu kulüpte Türkiye gibi büyük ve Müslüman bir ülkeye yer olmadığını açıkça ortaya koydu."

"Belçika Başbakanı olmadan önceki bir konuşmasında da şunları söyledi: 'Türkiye Avrupa'nın parçası değildir ve hiçbir zaman da olmayacaktır. Avrupa'da geçerli olan ve Hristiyanlığın da temellerini oluşturan evrensel değerler, Türkiye gibi büyük bir İslam ülkesinin kabulü durumunda gücünü kaybedecektir."

Financial Times da Avrupa Birliği başkanlığı ve dışişleri bakanlığı için bu akşam yaşanacak pazarlıklara geniş yer ayırmış.

Sabaha kadar sürmesi beklenen müzakere öncesi üye ülkelerin kartlarını açık etmemeye çalıştıklarını belirten gazete manzarayı şöyle özetliyor:

"Başkanlık konusunda iki isim öne çıkıyor. Belçika Başbakanı Herman Van Rompuy ile Londra'nın, Fransa, Almanya ve diğer bazı ülkelerin muhalefetine rağmen desteğini sürdürdüğü eski İngiltere Başbakanı Tony Blair."

"Eğer müzakere pozisyonları değişmezse, tek çözüm üçüncü bir isim üzerinde uzlaşılması olacak gibi görünüyor. Bu ismin diğer mevcut adaylardan biri olması muhtemel. Yani Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende, Letonya'nın eski Devlet Başkanı Vaira Vike-Freiberga. Ancak adı daha önce geçmeyen bir aday üzerinde uzlaşılması da mümkün."

"Dışişleri bakanlığı konusu ise daha belirsiz, liste uzun. Eski İtalya Başbakanı Massimo D'Alema'dan Avrupa Birliği'nin genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn'e, İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos'a kadar."

Independent ise doğru seçimi yapma konusundaki kaygının, Brüksel'de yer yer paniğe varmaya başladığını yazıyor. Gazeteye göre 27 ülke liderinin önünde, merkez sağ ile merkez sol, kadın adaylar ile erkek adaylar, kuzey ile güney, doğu ile batı ve küçük ülkeler ile büyükler arasında bir denge kurmak gibi son derece zor bir görev var.

Avrupa Birliği'ne başkan olma şansı neredeyse tamamen sönmüş görünen Blair'i desteklemek konusunda İngiltere'nin neden hala ısrar ettiği sorusuna ise şu yanıtı veriyor Independent:

"Bu muhtemelen İngiltere Başbakanı Gordon Brown'un taktiksel bir manevrası. Ocak ayında göreve başlayacak Avrupa Komisyonu'ndaki bazı makbul pozisyonlar için de seçim yapılacak. Brown da bu poker oyunundan, mali işler ya da rekabet gibi konulardaki üyeliklerden birini almış olarak kalkmak istiyor."

"Blair konusunda son dakikaya kadar ısrar etmek bu konuda elini güçlendirebilir. Hatta Brüksel koridorlarında dolaşan bir dedikoduya göre, İngiltere bir sürpriz yapıp, Blair'in ismini son anda başkanlık yerine dışişleri bakanlığı için bile ortaya atabilir."

Karzai'nin ikinci dönemi

Hamid Karzai'nin Afganistan Devlet Başkanlığı görevindeki ikinci dönemine bugünkü yemin töreni ile başlayacağını duyuran Times, Karzai'nin yolsuzlukla mücadele iddiasını gölgeleyebilecek yeni bir iddiaya da yer veriyor. Haberde dikkat çeken satırlar şöyle:

"Hamid Karzai bugünkü konuşmasında, yönetim şeklini değiştirebileceği ve Afganistan'ın pençesine düştüğü hızlı gerilemeyi durdurabileceği konusunda Batılı müttefiklerini ikna etmeye uğraşacak. Ancak yeni bir yolsuzluk iddiası bu vaade gölge düşürecek gibi görünüyor. Karzai'nin Maliye Bakanı'nın, bir Çin şirketinden 30 milyon dolar rüşvet aldığı iddia edildi dün. İddiaları reddeden Muhammed İbrahim Adil'in, Karzai'nin yeni hükümetinde yer alıp almayacağı belli değil."

"Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, şeffaflığı ve Afgan halkının yaşam koşullarını düzeltebileceğini kanıtlamak için Karzai'nin önünde bir fırsat penceresi olduğunu dile getirdi."

Obama'nın çıkış stratejisi

Daily Telegraph Amerikan Başkanı Barack Obama'nın bir süredir üzerinde çalıştığı yeni Afganistan stratejisinin, bir çıkış stratejisi de içereceğini duyuruyor.

Bilindiği gibi Obama, ülkedeki Amerikan ve NATO askerlerinin komutanı Orgeneral Stanley McChrystal'ın 40 bin ek asker önerisini değerlendiriyor. Hatta kararın gecikmesinin, Taliban'ı cesaretlendirdiği, askelerin ise moralini bozduğu eleştirileriyle karşı karşıya.

Haberde Obama'nın bu eleştirileri kabul etmediği ve karara çok yakın olduğunu söylediği aktarılıyor. Ancak Amerikan Başkanı çok yakın olduğu kararın bir kaç hafta alabileceğini de ekliyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.