25 Nisan 2024
  • İstanbul18°C
  • Diyarbakır18°C
  • Ankara22°C
  • İzmir19°C
  • Berlin7°C

İBADİ'DEN 'BAĞIMSIZLIK REFERANDUMU' AÇIKLAMASI

Irak Başbakanı İbadi Kürtlerin bağımsızlık referandumu yapmak istemelerini anlayışla karşıladığını söyledi. İbadi, zamanlamayı ise uygun bulmadıklarını belirtti.

İbadi'den 'bağımsızlık referandumu' açıklaması

14 Haziran 2017 Çarşamba 11:09

Irak Başbakanı Haydar İbadi, Kürtlerinin bağımsızlık referandumu yapma planlarını anlayışla karşıladığını ancak Eylül ayında oylama yapılmasına ise karşı olduğunu söyledi. İbadi, başkent Bağdat'ta salı akşamı yaptığı açıklamada ülkenin her bölgesinde ‘dilek ve hayallerin' olduğunu belirtti ve "farklı görüşte de olsak bunu anlayışla karşılıyoruz” dedi. Başbakan, ‘Kürt bölgelerinin Irak'tan ayrılması için şimdi oylama yapılmasını ise uygun bulmadıklarını' belirtti.

Federal Kürdistan Yönetimi 25 Eylül'de bağımsızlık referandumu yapılmasına karar vermişti. Kürtleri çoktandır bağımsızlık için oylama yapılmasını talep ediyor. Merkezi Irak hükümeti ise bağımsızlık referandumuna karşı çıkıyor. Federal Kürdistan Yönetimi  2014 yılında da halk oylaması yapılacağını duyurmuş, ancak Bağdat yönetimiyle yapılan görüşmelerden sonra bu plandan vazgeçmişti.

Türkiye, Suriye ve İran yönetimleri ise kendi ülkelerindeki Kürtlerin de benzeri girişimde bulunabilecekleri endişesiyle Irak'ta bağımsızlık referandumu yapılmasını reddediyor. Türkiye, Federal Kürdistan Yönetimi'nin bağımsızlık referandumu yapma kararını ‘vahim bir hata' olarak nitelendirmişti. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.