29 Mart 2024
  • İstanbul19°C
  • Diyarbakır17°C
  • Ankara20°C
  • İzmir21°C
  • Berlin11°C

FT'DE KAVALA'NIN BIRAKMASINI İÇİN İMZALI METİN

Osman Kavala'nın serbest bırakılmasının talep edildiği metnin altında aralarında İsveç eski Başbakanı Bildt, İspanya eski Dışişleri Bakanı Solana gibi önemli politikacıların, akademisyenlerin imzası bulunuyor.

FT'de Kavala'nın bırakmasını için imzalı metin

07 Kasım 2017 Salı 20:27

Financial Times gazetesinde bugün Osman kavala'nın serbest bırakılmasını talep eden bir yazı yayınlandı. Metnin altında Carl Bildt, Timothy Garton Ash, Ivan Krastev, Kalypso Nicolaidis, Claus Offe, Chris Patten, Javier Solana ve Nathalie Tocci gibi önemli isimlerin imzası var. 

Metin şöyle:

"Bu yazıyı, Türkiye'nin en önde gelen ve yurttaşlarından ve kendini adamış bir Avrupalı olan Osman Kavala'nın tam anlamıyla haksız gözaltına alınışına dikkat çekmek için kaleme alıyoruz. Sayın Kavala neredeyse tek başına Türkiye'nin anayasal düzenini ortadan kaldırmakla suçlanıyor. 

"Sayın Kavala Avrupa'daki tüm akademi ve sivil toplumca tanınan birisidir. Kendisi onlarca yıldır, Türkiye ve komşuları ile Avrupa arasındaki alışverişi kolaylaştırmak için sanat, kültür ve diyaloğu kullanıyor. Kendisi cana yakın, alçak gönüllü ve dürüst bir insandır. Avrupa'nın birçok önde gelen kurumunun en gözde ortağıdır. Avrupa Konseyi'nin ne zaman Türkiye'de bir ortağa ihtiyacı olsa, Sayın Kavala'yı aradılar. Türkiye elbette ki Avrupa Konseyi'nin kurucu üyelerinden biridir. Geçen seneki darbe girişiminden sorumlu Gülen yanlısı bağlantılara karşı ilk uyaranlardan birisi de kendisidir. 

670-202.jpg

"14 günlük gözaltıdan sonra, 1 Kasım'da, İstanbul'da bir mahkeme Sayın Kavala'yı anayasal düzeni ortadan kaldırmak ve terörist örgütlerle bağlantısı olmakla suçladı. Hayatını demokrasi ve diyaloğu güçlendirmeye harcayan ve Gülen hareketin yarattığı tehdide karşı ilk uyaranlardan olan birisi için için bu suçlamalar saçma olmanın da ötesindedir.

"Türkiye Temmuz 2016 darbe girişiminde ciddi bir travma yaşadı ve Avrupa Türkiye halkıyla dayanışma halinde olmak için daha fazlasını yapmalıydı. Avrupa devlet ve kurumları, Türkiye yargısı Osman Kavala örneğinde olduğu gib saçma ve anlamsız soruşturmaları düşürürse, Türkiye'yi darbe girişiminin faillerini araştırma ve soruşturma çabalarında desteklemeli. Türkiye halkının dostları olarak, Türkiyeli yetkililerden Sayın Kavala'yı bırakmasını istiyoruz."

İmzacılar hakkında

Carl Bildt: İsveç eski Başbakanı. Sadece 15 Temmuz darbe girişimini değil, Mısır'daki Sisi darbesini de eleştirmiş ve Avrupa'yı iki darbeye de yeterince net itiraz etmemekle eleştirmişti.

Javier Solana: İspanya eski Dışişleri Bakanı. AB'nin Dış Politika sorumlusu olarak 1999 Aralık'ındaki "Türkiye aday ülkedir" diyen AB zirve kararını özel uçakla elden Ankara'ya getirmişti. Simdi ESADE Üniversitesi rektörü.

Chris Patten: Oxford Üniversitesi rektoru.

Timothy Garton Ash ve Kalypso Nicolaidis: 27 Nisan muhtırası sonrasi 50 imzalı "Türk halkının ve Türk demokrasisinin yanındayız açıklamasını" organize eden iki akademisyen.

Claus Offe: Almanya'nın en önemli sosyal bilimcilerinden biri.

Ivan Krastev ve Nathalie Tocci: Son 15 yılda Avrupa'da Türkiye hakkında yazılmış olumlu raporların bir kısımının altında imzaları var.

Ne olmuştu?

Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala, 18 Ekim akşamı Antep’te Goethe Enstitüsü ile birlikte gerçekleştirilmesi planlanan bir projenin toplantısından döndüğü sırada İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alındı.

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri, Osman Kavala’nın serrbest bırakılması için AP’de acil çağrı başlatılmasını teklif edeceğini belirtirken, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nauert, Kavala’nın gözaltına alınmasını “Bu gibi durumlar toplumun özgürce tartışma ve fikirlerini beyan etme haklarını ortadan kaldırıyor” sözleriyle değerlendirdi ve Kavala’nın durumunu yakından takip ettiklerini söyledi. (bianet)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.