28 Mart 2024
  • İstanbul19°C
  • Diyarbakır16°C
  • Ankara22°C
  • İzmir23°C
  • Berlin12°C

FRANSA CUMHURBAŞKANI MACRON WASHİNGTON’DA

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Başkan Donald Trump’la İran başta olmak üzere bazı zorlu konuları masaya yatıracağı üç günlük Washington ziyaretine başladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron Washington’da

23 Nisan 2018 Pazartesi 23:39

Trump ve Macron, bugün eşleriyle birlikte Amerika’nın ilk başkanı George Washington’ın nehir kenarındaki tarihi Mount Vernon konutunda özel akşam yemeği için buluşacak. İki lider yarın da İran nükleer anlaşmasının akıbeti, güvenlik ve ticaret dahil çok sayıda konuyu ele almak üzere resmi görüşmeler yapacak.

Trump başından beri karşı olduğu çok uluslu nükleer anlaşmadan çekilmekten bahsediyor. Anlaşmanın uzatılması için son tarih olan 12 Mayıs da yaklaşıyor. Macron da İran’la anlaşmanın kusurlar içerdiğini kabul ediyor ancak henüz bir “B planı” olmaması nedeniyle Amerika’nın anlaşmaya bağlılığını devam ettirmesi gerektiğini savunuyor.

Macron, Trump’ın başkanlığı döneminde ilk kez devlet ziyareti kapsamında ağırladığı yabancı lider konumunda bulunuyor.

Macron, Washington yakınlarındaki Andrews üssüne inişinden sonra yaptığı açıklamada, “Bu büyük bir onur ve içinde bulunduğumuz mevcut ortamı düşünürsek çok önemli bir devlet ziyareti” diye konuştu.

Macron yarın da Beyaz Saray’da Amerikan ordusunun 500’e yakın mensubu tarafından hazırlanan geleneksel resmi törenle karşılanacak. Törende 21 pare top atışı yapılacak. Macron Trump’la ilk kez Oval Ofis’te bir araya gelecek ve iki lider görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenleyecek. 

Fransız cumhurbaşkanının Beyaz Saray mesaisi akşam devlet yemeğiyle son bulacak.

Trump başkanlığının ilk yılında hiçbir yabancı lideri devlet ziyareti kapsamında ağırlamamıştı ve 100 yıla yakın bir süredir bunu yapmayan ilk başkan oldu. Trump geçen Temmuz ayında Macron’u ziyaret etmişti. Macron ve eşi, Trump ve eşini Napolyun’un mezarına götürmüş ve ayrıca dörtlü Eyfel Kulesi’nde akşam yemeğinde bir araya gelmişti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.