19 Nisan 2024
  • İstanbul12°C
  • Diyarbakır19°C
  • Ankara13°C
  • İzmir17°C
  • Berlin7°C

ERDOĞAN'DAN GUANTANAMO ÇIKIŞI

15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ndeki törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, darbe sanıklarının Guantanamo'daki gibi 'tek tip' kıyafetle yargılanmasını istedi.

Erdoğan'dan Guantanamo çıkışı

16 Temmuz 2017 Pazar 11:09

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümünde düzenlenen anma etkinlikleri kapsamında, "Şehitler Makamı" adı verilen anıtın açılış törenine katılıyor.

Törendeki on binlere hitap eden Erdoğan, darbe girişimi gecesi askerlerin o dönemki adıyla Boğaziçi Köprüsü'nü kapatmasının nedenini, "Tüm dünyaya artık kontrol bizim elimizde mesajı vermek istiyorlardı" diye tanımladı.

Darbe girişiminin arkasında "FETO ihanet çetesi olduğunu" gören halkın "hemen harekete geçtiğini ve İstanbul'da "en çok kanın döküldüğü yerin" 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olduğunu belirten Erdoğan, "Burada 36 vatandaşımız şehit olmuştur" dedi.

Guantanamo çıkışı

Erdoğan, darbe girişimiyle ilgili davalarda yargılanan sanıkların, Guantanamo'daki mahkûmlar gibi tek tip elbiseyle mahkemeye çıkarılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Erdoğan, "Geçen gün Sayın Başbakanımızla da konuştum. Artık bunlar mahkemeye çıkarken Guantanamo'da olduğu gibi bunları da tek tip elbise ile çıkaralım. Tek tip elbise" dedi. Erdoğan, açılışın ardından Ankara'ya hareket etti. 

Turuncu ve beyaz kıyafet

ABD'nin Küba'daki Guantanamo Donanma Üssü'nde yer alan Guantanamo Kampı, 2002 yılında eski başkanlardan George W. Bush döneminde açılan bir askeri cezaevi. Başta Afganistan ve Irak olmak üzere çeşitli ülkelerde yakalanan ve El Kaide ya da Taliban bağlantılı olduğundan şüphelenilen kişilerin tutulduğu Guantanamo Kampı; "uyumlu" olarak tanımlanan mahkûmların beyaz, "zorluk çıkaranların" ise turuncu renkli üniforma giydiğine dair haberlerle gündeme geldi.

George W. Bush'un halefi Barack Obama, Uluslararası Af Örgütü dahil çok sayıda sivil toplum kuruluşu tarafından insan haklarını ihlal etmekle suçlanan kampın kapatılması için söz vermişti. Obama bu sözünü tutamasa da kamptaki mahkûm sayısını 242'den 41'e düşürdü. Mahkûmların duruşmaya çıkarılmaksızın uzun süre gözaltına tutulduğu kamp, geçmişte birçok işkence vakasının da yaşandığı bir cezaevi olarak biliniyor. (DW)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.