20 Nisan 2024
  • İstanbul13°C
  • Diyarbakır11°C
  • Ankara13°C
  • İzmir16°C
  • Berlin6°C

ERDOĞAN: AB İÇİN REFERANDUM YAPABİLİRİZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği ile müzakerelerin devamı için referandum yapılabileceğini söyledi.

Erdoğan: AB için referandum yapabiliriz

26 Mart 2017 Pazar 12:09

Dün “Tatlıdil Forumu”nun kapanış töreninde konuşan Erdoğan, “Şimdi benzeri bir 'Brexit' için, biz de şu anda 16 Nisan'da bir referandum yapıyoruz. Arkasından müzakereler için de bir referandum yapma yoluna gidebiliriz ve milletimiz ne karar verirse o karara da uyarız” dedi.

Pankarta tepki

Erdoğan açıklamasında İsviçre'nin başkenti Bern'de Kürt kurumlarının düzenlediği bir gösteride taşınan pankarta da tepki gösterdi.

Erdoğan, “İşte bugün İsviçre Parlamentosu'nda bakıyorsunuz ileri derecedeki aşırı terör örgütleri orada benim resmimi koyuyor benim şakağıma silah dayıyor. Böyle bir şey olabilir mi? Ve bu ülke İsviçre. Bunun benzerleri çok” şeklinde konuştu.

Bu arada Bern'deki gösterinin ardından İsviçre'nin Ankara'daki Geçici Maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada İsviçre federal ve yerel makamlarının yaşanan olay hakkında atacağı adli ve idari adımların takip edileceği belirtildi.

'AB Türkiye'den daha güçlüdür'

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, 16 Nisan’dan sonra AB ile müzakereleri durdurmak için yeni bir referandum yapılabileceği şeklindeki sözlerini yorumlayan bir AB yetkilisi, Türkiye'nin ateşle oynadığını belirterek, "Bizim alabileceğimiz birçok önlem var. AB, Türkiye’den çok daha güçlüdür" dedi.

Cumhuriyet'ten Duygu Güvenç'in haberine göre, Erdoğan’ın 16 Nisan’dan sonra yeni bir sayfa açmasını bekleyen AB, Ankara’ya karşı 16 Nisan’dan sonra tepkisini çok daha farklı hissettirme kararı aldı. Brüksel sadece ekonomik temelde ilişkilerin sürdürülmesine karşı. Bir AB yetkilisi “Bizim elimizde uygulayabileceğimiz çok daha fazla enstrüman var. Türkiye, ateşle oynuyor. Açık olalım, AB, Türkiye’den çok daha güçlü. Bize referandum sürecinde şantaj yapabilirler ama karşılıklı bir bağımlılık var. Bu karşılıklı bağımlılıktan en çok yararlanan Türkiye. Müzakere süreci Türkiye’nin yararına oldu, AKP’nin ekonomik başarısında AB’nin Türkiye’ye katkısı çok fazla” yorumunu yaptı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.