25 Nisan 2024
  • İstanbul23°C
  • Diyarbakır29°C
  • Ankara28°C
  • İzmir24°C
  • Berlin11°C

DEMİRTAŞ: BİR ÇUVAL YETKİYLE GELİP CEKETİMLE GİDECEĞİM

HDP, partisinin ve tutuklu cumhurbaşkanı adayları Selahattin Demirtaş'ın Seçim Manifestosu'nu açıkladı.

Demirtaş: Bir çuval yetkiyle gelip ceketimle gideceğim

14 Mayıs 2018 Pazartesi 15:29

HDP’nin vaatleri, gençlere işsizlik maaşı, öğrencilere aylık burs, emeklilere ve asgari ücretlere zam, engellilere bakanlık, yargı bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı, parlamenter sisteme geçiş, Kürt sorununun çözümü, AB’ye üyelik süreci... Manifestoda “Ben değil, BİZ yapacağız” diyen Demirtaş, “Bir çuval yetkiyle gelip ceketimle gideceğim. Saray’ı ne yapacağımıza halka soracağız” dedi.

Türkiye 24 haziran cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine doğur giderken partilerin adaylarının seçim manifestolarını açıklamayı sürdürüyor. HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Edirne Cezaevi’nde tutuklu. HDP, partisinin ve adayları Demirtaş’ın seçim manifestosu Ankara'da Hilton Otel'de düzenlenen toplantı ile kamuoyu ile paylaşıldı. Manifestoyu Eş Genel Başkanlar Pervin Buldan ve Sezai Temelli açıkladı. Buldan “Gülmeyi özledik, bir mühürlük ömürleri kaldı” derken, Temelli ise “Sarayın son kullanma tarihi 24 Haziran, sonra boşaltıyoruz” dedi.

Demirtaş, seçim bildirgesinde yetkileri paylaşan bir cumhurbaşkanı olacağını belirtiyor, Demokrasiye acil geçiş programı öneriyor.

Bu kapsamda gençler ve kadınlar başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerinin ve sivil toplum kuruluşlarının parlamentoya görüş ve öneri sunacakları Toplumsal Mutabakat Platformları kuracağı sözünü veriyor.

Selahattin Demirtaş'ın seçim manifestosu “Bir Cumhurbaşkanı olarak tek adamlığa son vermeye geliyorum” sözüyle başlıyor, ardından “Bu makama bir çuval yetki ile geleceğim, sürenin sonunda bir ceketle gideceğim” ifadeleri yer alıyor.

HDP’nin seçim manifestosunda toplumsal yaraların acilen sarmak için yapılacak olanlar şöyle sıralanıyor:

"- OHAL’i derhal kaldıracağız.

- OHAL’den kaynaklanan ve KHK’lerle doğan zararları telafi edeceğiz. Haksız yere işten atılanların işlerine dönmesini sağlayacağız.

- Cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin maruz kaldığı zulme son vereceğiz. Hiçbir ayrım yapmadan tüm hasta mahpusların derhal serbest kalmalarını sağlayacağız.

- Halkın seçme hakkı ve iradesinin gaspına dayanan kayyum uygulamasını sonlandırıp, görevden alınan belediye eş başkanlarını derhal görevlerine iade edeceğiz.

- Siyasal ve ekonomik kararların Saray’ın bekasına endekslenmesi, Türkiye’yi öngörülemez bir ülke haline getirdi. Ekonomi kırılganlaştı. Demokrasiyi güvence altına alarak ekonomiyi de rahatlatacağız.

- Tek adamın hizmetine tahsis edilen Saray’ı boşaltacak, Saray’ın hangi amaçla kullanılacağını halka soracağız. Koruma ordusuyla dolaşan, halktan uzak, ulaşılmaz ve eleştirilmez bir Cumhurbaşkanlığı anlayışına son vereceğiz.

- Dış politikada mevcut sorunların diyalog ile barışçıl yol ve yöntemler ile çözülmesini temel dış politika haline getireceğiz.

- Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun yapısını yeniden düzenleyeceğiz. Adalet Bakanını HSK’dan çıkaracağız. Hâkimler/savcılar üzerindeki siyasi baskıyı kaldırarak Kurulu özerk bir hale getireceğiz

- YÖK’ü kaldırarak üniversitelerin akademik, bilimsel ve yönetsel özerkliğini güvence altına alacağız.

- Milli Güvenlik Kurulu, Terörle Mücadele Kanunu gibi vesayetçi, darbe ürünü yapı ve düzenlemelerin kaldırılması için çalışacağız.”

HDP’nin diğer seçim vaatleri ise şöyle:

“Yoksullara; su, elektrik ve doğalgazı ihtiyaç sınırına kadar ücretsiz hale getireceğiz.

- Asgari ücreti ve en düşük emekli gelirini 3000 TL yapacağız.

- Tüm işsizlere şartsız, süresiz olarak en az 1000 TL maaş bağlayacağız.

- Kamu emekçilerine 1000 TL zam yapacağız.

- 50.000 TL’ye kadar banka borçlarının faizlerini silerek yeniden yapılandıracağız.

- Tarım ve hayvancılıkta destekleri 2 katına çıkaracağız.

- Yolları, köprüleri ücretsiz yapacağız.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.