29 Mart 2024
  • İstanbul20°C
  • Diyarbakır18°C
  • Ankara20°C
  • İzmir25°C
  • Berlin12°C

DEMİRTAŞ: 14 AYDIR İLK KEZ DURUŞMADAYIM

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılandığı dava kapsamında bugün duruşmaya çıkarıldı. Salonda alkışlarla karşılanan Demirtaş'ın bir sonraki duruşması 17 Mayıs'ta görülecek.

Demirtaş: 14 Aydır ilk kez duruşmadayım

12 Ocak 2018 Cuma 18:21

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılandığı dava kapsamında bugün ilk kez hakim karşısına çıktı.

Duruşma öncesi çok sayıda insan adliye önünde toplandı. Adliye önünde bekleyenlerin "Selahattin Demirtaş yalnız değildir" sloganları ve zılgıtların sesi ikinci kattaki mahkeme salonuna kadar geliyordu. Aile, vekil, avukat ve basın dışındakiler içeri alınmadı.

Demirtaş duruşma salonunda

Demirtaş duruşma salonuna getirildi. İzleyenlerden alkışlarla karşıladı. Demirtaş'ın etrafına jandarma etten duvar ördü. Duruşma salonunun camlarında dahi askerler bekledi.

HDP'li Hüda Kaya "Silahları izliyoruz" diyerek salondaki asker ve polis yoğunluğuna tepki gösterdi. Salondan Demirtaş'ın etrafının kapatılmasına karşı sesler yükselince avukatların da müdahalesiyle jandarmaların bir kısmı geri çekildi.

2018-01-12_183239.jpg

"Eşim burada o bilir"

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iki avukatı da salonda hazır bulunuyor.

14.45 itibariyle duruşma başladı. Kimlik tespiti yapılan Demirtaş'a evinin tam adresi soruldu. "Eşim burada o bilir" dedi. Hakim "Cep telefonunuz varsa söyleyin" dedi. Demirtaş "Dışarıda kaldı" diye yanıtladı.

"Ciddi usulsüzlük iddialarınız var. Bunun için bir ara karar vermeniz gerekecek. O yüzden iddianame okunmadan avukatlarımın ve benim beyanlarımın tutanağa geçmesini istiyoruz" diye talepte bulunan Demirtaş'a mahkeme başkanı "İddianame okunmadan mı" diye sordu. Demirtaş, "İddianamenin okunamayacağını iddia ediyoruz zaten" diye yanıtladı.

2018-01-12_183533.jpg

Demirtaş savunmasını sunuyor

Demirtaş'ın beyanı SEGBİS ile kayıt altına alınıyor. Beyanını sunmaya "İlk söylediklerim tutanağa yazılsın" diyerek başladı:

"Duruşmada sanık sıfatıyla yargılanıyor olmama rağmen tutuklu olarak savunmamı hazırladım. Adil yargılanma hakkının açık ihlalidir. Bugüne kadar hakkımda açılan 20'den fazla davada 14 aydır ilk kez hakim huzurunda savunma yapma fırsatı buluyorum. Hakkımda tam 97 duruşma yapıldı. Bunların tamamı ya gıyabımda oldu ya da SEGBİS'le ifade alınması dayatıldı. Şimdi iddianamenin doğrudan yüzüme okunmayacağına dair iki itirazımız var. Birincisi dokunulmazlığımızın devam ettiği, ikincisi anayasanın 83/1 maddesinde düzenlenen mutlak dokunulmazlık.

“Bir milletvekilinin yargılanabilmesi için yasama dokunulmazlığının usulüne uygun kaldırılması gerekiyor. AYM'ye yapılan denetim talebi bir denetim yapılmadan dokunulmazlığı kaldıran madde denetime tabi tutulmadı.

“Dokunulmazlık ancak meclis kararı ile kaldırılabilir. Bir yasa değişikliği ile kadırılamaz. Meclis kararı olmadığı için dokunulmazlığın kaldırılması usulüne uygun olmamıştır. Dokunulmazlığın kaldırılması anayasada düzenlenmiştir. 

2018-01-12_183317.jpg

"Dokunulmazlık kamu yararına konulmuş bir haktır"

“Yasama faaliyeti yürütürken herhangi bir baskı altında kalmasın, ciddiyeti olmayan fezlekeler TBMM'yi meşgul etmesin diye düzenleme yapılmıştır. Bunun yanında milletvekilinin kendini savunması için bu düzenleme yapılmıştır. Kamu yararına konulmuş bir haktır. Dokunulmazlığın nasıl bir hak olduğu AİHM tarafından belirtilmiştir.

“Hazırlık komisyonuna sevk edilmesi, komisyonun herkesi dinlemesi, bunu değerlendirmesi ve komisyon 83/1'deki maddelere uygun mudur? Bunların tespit edilmesi gerekir. Karma komisyonda iddia ciddi bulunursa genel kurula sevk edilir. Fezleke oylamasında savunma yapacak milletvekiline savunma süresi bile verilmemiştir.

“Her fezleke, milletvekilinin yargılanmasının ilk aşamasıdır. Bizlerin savunma hakkı ortadan kaldırılmıştır. Bu usul yerine getirilseydi her milletvekili ayrı ayrı AYM'ye başvuru yapabilirdi ancak yasa düzenlemesi ile yapıldığı için 110 imza toplanması şartı oluştu.

“Dokunulmazlık kaldırılırken dönem sonuna kaldırılır. İster bir fezlekesi olsun ister bin fezlekesi olsun. Dokunulmazlığı kaldırılacaksa dönem sonuna kadar kaldırılır. Milletvekili yargıya gittiği zaman dokunulmazlığının kaldırılması gerekir. Dokunulmazlığı olduğu zaman kaçsa dahi bir şey yapamaz mahkemeler.

6703-036.jpg

"Tamamen kaldırılsın dedik, iktidar istemedi"

“Dokunulmazlık öyle kaldırılmaz dedik, 83/2'nin tamamıyle kaldırılmasını istedik. İktidar kendisine dokunmak istemediği için yapmadı.

“Benim şu anda dokunulmazlığım var mı yok mu? Binali yıldırım kadar dokunulmazlığım var. Ben size şimdi hakaret etsem fezleke hazırlayıp meclise gönderirsiniz. Düzenlemeyi geriye dönük kaldırdılar. Bizim referandum süreci dışında tutabilmek için hukuksal ve siyasi olarak rezil bir karar çıkardılar. Mustafa Şentop inkar etti. Genel başkan bizden istedi biz de düzenleme yaptık dedi.

“Dokunulmazlığın kaldırılması uyduruk bir şey değil. Anayasaya aykırı bir işlem yapılmışsa denetim yapılmalıdır. Sizin burada yapmanız gereken dosyayı Anayasa Mahkemesi'ne götürmeniz ve hukuksuzluğu ortadan kaldırmanız gerekir.

“Bu tür davalarda sorumluluk ağır. Suçun yükü ağır ceza ve asliye ceza mahkemelerin atılmaz. MİT ve Genel kurmay başkanları gibi yargılamalar yüksek mahkemede yapılmalı. Milletvekillerini de kapsayacak şekilde AYM'de yargılamanın yapılabileceği şekilde düzenleme yapılmalı. Yasanın düzeltilmesi amacıyla AYM'ye götürmenizi isteyeceğiz."

2018-01-12_183305.jpg

Demirtaş: Bir sonraki duruşmada burada bulunmak isterim

Heyet başkanı, taleplerin değerlendirilmesine bu sebeple her iki tarafa da yazılı beyanlarını bildirmesi için süre verilmesine karar verdi.

Bu karar üzerine Demirtaş söz alıp "Bu celsede karar vereceksiniz. Ben de avukatlarım da hazırlıklıyız. Bu talepleri ciddiye alıyorum değerlendirmek istiyoruz gibi alıyorum bu ara kararınızı. Doğru mu?" dedi.

Heyet başkanı "Doğru, evet" diyerek yanıt verdi.

Mahkeme ara kararında sanığın iddianameye ilişkin yaptığı beyanların AYM’ye gönderilmesine ve ayrıntılı değerlendirmesine karar verdi.

Avukatları Demirtaş'ın sonraki duruşmaya getirilmesini talep etti. Heyet başkanının bu talebe yanıtı "Duruşma öncesinde karar veririz" şeklinde oldu.

Demirtaş söz aldı ve "Sonraki celse SEGBİS ile karar bildirecekseniz ben savunma yapmadım o yüzden burada bulunmak isterim" dedi.

2018-01-12_183609.jpg

Bir sonraki duruşma 17 Mayıs'ta

Mahkeme ara kararında, Demirtaş ve avukatlarının anayasaya aykırılık hususundaki taleplerinin değerlendirilmesine bu sebeple her iki taraf avukatlarına da yazılı beyanlarını bildirmeleri için süre verilmesine, SEGBİS kaydının dökümünün yaptırılmasına, Demirtaş’ın bir sonraki celse hazır bulunması için cezaevi müdürlüğüne müzekkere yazılmasına, bu nedenle duruşmanın 17 Mayıs’a ertelenmesine karar verdi.

Uluslararası temsilciler izledi

Basın mensupları duruşma salonuna alındı. Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş da salonda yerini aldı. Duruşmayı izleyenler arasında  HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, HDP milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Nihat Akdoğan, Garo Paylan, Mizgin Irgat, Saadet Becerikli, Celal Doğan, Hüda Kaya, Mehmet Emin Adıyaman, Pervin Buldan, Ahmet Yıldırım, Mahmut Toğrul, Ayşe Acar Başaran, Dilan Dirayet Taşdemir, Ertuğrul Kürkçü, Mahmut Celadet Gaydalı ve Mahmut Nadir Yıldırım, CHP milletvekilleri Hilmi Yarayıcı ve Sezgin Tanrıkulu, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, EHP Genel Başkanı Sibel Uzun, HTKP Genel Başkanı Erkan Baş, Demirtaş'ın ailesi, İsviçre Başkonsolosu Therese Hyden, İsviçre Konsolosluğu’ndan Nathalie Marti, Kanada Başkonsolosu Ulric Shannon, Norveç Büyükelçisi, Danimarka Başkolosu Jesper Kamp, Danimakarka Konsolosluğu yetkileri ve çok sayıda konsolosluğu yetkilileri vardı.

ÖHP, ÇHD, EHB, Adalet Nöbeti, İstanbul Barosu, Diyarbakır Barosu, Ankara Barosu, İzmir Barosu başta olmak üzere yüzü aşkın avukat yine duruşma salonunda. Demirtaş'ı savunmak için 1300 avukatın mahkeme heyetine vekalet verdiği belirtildi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.