26 Nisan 2024
  • İstanbul15°C
  • Diyarbakır13°C
  • Ankara17°C
  • İzmir15°C
  • Berlin3°C

BARZANİ’DEN BAĞDAT’A 3 GÜN SÜRE

Hewler’deki referandum etkinliğinde konuşan Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani, Kürdistan halkının kendi geleceğini belirlemesi açısından referanduma gideceğini belirterek, “Referandum dışında bir yol yok” dedi.

Barzani’den Bağdat’a 3 gün süre

19 Eylül 2017 Salı 19:27

Hewler’in Soran ilçesinde düzenlenen referandum etkinliklerinde onbinlere hitap eden Barzani, referandum kararından vazgeçilmeyeceğini vurguladı.

2003'te yeni, çağdaş, demokratik, federal bir Irak için evet dediklerinin altını çizen Başkan Barzani, "Ancak şimdi baktığımızda artık Irak, çağdaş, demokrat, federal bir devlet değil, dini-mezhepçi bir devlettir." dedi.

Kürdistan'ın bağımsızlık referandumunun Kürtlerin bağımsızlık talebini dünya siyasetinin zirvesine taşıdığını ifade eden Başkan Barzani şunları söyledi:

"Referandum bizim hedefimiz değildir, bağımsızlık yolunda başvurduğumuz bir araçtır. Biz referandum ile bütün dünyaya bağımsızlık tutkumuzu göstermek istiyoruz. Eğer referandumun yerini tutacak başka bir yol olmuş olsaydı, referandum bizim için sorun olmazdı. Ancak yerini tutacak yol yoksa biz niye referandumu erteleyelim? Uluslararası toplum şimdi referandum ile ilgili olarak bizimle yoğun temas halinde. Kürdistan halkının bağımsızlık istemine gerekli saygıyı gösteriyorlar. Ancak bizim uluslararası toplum ile bir sorunumuz yok, bizim Bağdat ile sorunumuz var."

ÜÇ GÜN SÜRE

Bağdat ile sorunların çözümünün nasıl olacağıyla ilgili konuşan Barzani, şunları söyledi:

“Erbil ile Bağdat arasında referandumun yerini tutabilecek bir anlaşma olursa ve ABD, Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplum, bu anlaşmanın eksiksiz uygulanmasına yönelik garanti verirlerse, biz buna razı olabiliriz. Ancak Bağdat buna yanaşmıyor."

Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani, uluslararası toplumun garantisinde yapılacak anlaşma için 3 günlük süre  vererek, "Eğer 3 gün içerisinde bu önerimizle ilgili olumlu bir cevap gelmesi durumunda biz buna razı olacağız ancak olumlu bir cevap gelmemesi durumunda 25 Eylül'de referandumu gerçekleştireceğiz." dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.