29 Mart 2024
  • İstanbul17°C
  • Diyarbakır13°C
  • Ankara14°C
  • İzmir17°C
  • Berlin7°C

BARZANİ: İRAN’IN MÜDAHALE VE VESAYETİNİ KABUL ETMEYİZ

Kürdistan’ın referandumu hiçbir vakit ertelemeyeceğini belirten Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani, İran ile iyi ilişkiler içerisinde olmak istediklerini ancak İran’ın vesayetini kabul etmeyeceklerini söyledi.

Barzani: İran’ın müdahale ve vesayetini kabul etmeyiz

20 Ağustos 2017 Pazar 11:47

Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani Suudi Arabistan merkezli Okaz gazetesine Federal Kürdistan'ın referandum süreci, komsu ülkeler ile ilişkiler ve Suudi Arabistan-Kürdistan ilişkilerini değerlendiren bir mülakat verdi.

Kürdistan’ın bağımsızlık referandumuna ilişkin Barzani, referandum tarihinin hiçbir şartta ertelenmesinin mümkün olmadığını ve zamanın da yapılacağını belirtti.  

Barzani “Kürdistan’ın bağımsızlık meselesi yalnızca benim meselem değil. Kürdistan halkının ortak meselesidir” dedi.

Parlamento ve başkanlık seçimlerinin zamanında yapılacağını belirten Barzani, “Kürdistan parlamento ve başkanlık seçimleri Kasım ayında yapılacak. Ve bu seçimlerde ne ben ne de bana yakın bir başkası aday olmayacak” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’a da referandumu ertelemek istemediklerini bizzat söylediğini ifade eden Barzani, ‘‘ABD Dışişleri Bakanı benden referandumu ertelememi istedi. Ben bunu kabul etmedim. Sadece Bağdat ile görüşmelerin devam ettirilmesine razı oldum’’ dedi. Barzani, “Bağdat ile uzun süreli bir ortaklık başarılı olmaz” ifadelerini kullandı.

İran’ın Kürdistan'ın bağımsızlık referandumuna ilişkin tavrına  yönelik gelen soruya ise Barzani, ‘‘İran ile iyi ilişkiler içerisinde olmak istiyoruz. Ortak çıkarlar doğrultusunda iyi iki komşu olarak devam etmek isteriz. Kargaşa veya çatışmadan yana değiliz. Ancak İran’ın bizim iç işlerimize karışmasını veya vesayetini kabul etmeyiz’’ şeklinde yanıtladı.

‘Süleymaniye’deki siyasi tarafların İran’dan ötürü mü referanduma karşı çıktığına dair gelen soruya  Barzani, ‘‘Süleymaniye coğrafik konumundan ötürü İran ile Erbil’den daha farklı ilişki içinde olabilir. Ancak Kürdistan Bölgesi’nin siyaseti net ve açıktır. Kürdistan siyaseti hiçbir şekilde İran’ın müdahale ve vesayetini kabul etmez’’ dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.