20 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Diyarbakır23°C
  • Ankara18°C
  • İzmir16°C
  • Berlin7°C

BAĞDAT: HERHANGİ BİR SALDIRI SÖZ KONUSU DEĞİL

Irak Hükümet Sözcüsü Said Hadisi, Kürdistan Bölgesi’ne yönelik herhangi bir saldırı düşünmediklerini ancak Kerkük’ün batısı ve tartışmalı bölgelerin Irak güçleri bünyesinde olması gerektiğini söyledi

Bağdat: Herhangi bir saldırı söz konusu değil

12 Ekim 2017 Perşembe 00:44

Federal Kürdistan Güvenlik Konseyi’nden bu akşam yapılan açıklamada, Iraklı güçlerin Kerkük’ün Güney ve Batısı ile Musul’un Kuzeyi’ne saldıracağına dair istihbarat aldıkları belirtilmişti.

Konu hakkında Rûdaw’a konuşan Said Hadisi, “Böyle bir saldırı yapılacağına dair bir girişim söz konusu değildir. Irak Federal Hükümeti, Kürdistan Bölgesi’ni de koruyor. Çünkü Kürdistan Bölgesi başka bir ülkenin parçası değil, Irak’ın bir parçasıdır” dedi.

Tartışmalı bölgelere yönelik olabilecek saldırı ihtimalini de reddeden Said Hadisi, “Böyle birşey söz konusu değildir ancak Irak Anayasası’na göre bu bölgelerin Bağdat Hükümeti’nin kontrolünde olması gerekir” diye konuştu.

Irak Hükümet Sözcüsü Said Hadisi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Irak güçleri, Kerkük’ün Havice, Riyaz, Ebasi, Reşad ve Zab bölgelerini IŞİD’den kurtardı. Bu bölgelerde Kerkük’ün yüzde 40’ını oluşturuyor. Bu bölgelerde güvenlik sağlanarak, göçzedelerin evlerine dönmesi ve teröristlerin geri dönmeyeceğine dair garanti verilmesi gerekiyor.
 

Ninova’da da aynı şeyler yaşandı. Söz konusu bölgeleri kurtarmak için gelenler başarılı olamadı. Biz bu bölgelerin asayişini sağlamak istiyoruz. Anayasanın 134 ve 140’ıncı maddelerinde tartışmalı bölgeler Irak Federal Hükümeti’nin yönetiminde bulunuyor.
 

Başbakan Abadi, Peşmerge Güçleri’nin Irak’ın ulusal güçlerinin bir parçası olduğunu ve bu bölgelerde kontrolü sağladığını söylemişti. Irak Asayişi’nin bir parçası olan Heşdi Şabi ise şu an Irak Savunma Bakanlığı bünyesinde yer alıyor.
 

Peşmerge Güçleri’ne saldırı ihtimali söz konusu değildir. Irak vatandaşlarının üzüleceği böylesi bir durumun yaşanmamasını umut ediyoruz. Bu tür girişimlerden kaçınılması gerekiyor.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.