29 Mart 2024
  • İstanbul18°C
  • Diyarbakır16°C
  • Ankara16°C
  • İzmir19°C
  • Berlin10°C

ARAP BASININDAN ÖZETLER

Arap basınında Fransa'daki peçe yasağı gündemdeydi.

Arap basınından özetler

14 Temmuz 2010 Çarşamba 17:29

İngilizce yayın yapan Saudi Gazette manşetinde Kabe’nin yıkanması haberi kullanılmış. Prens Khaled Kral Abdullah’ın adına Kabe’yi her Ramazan öncesi olduğu gibi yıkadı. Zemzem ve gül suyuna ile Kabe’nin içi ve dışı yıkandı. Peygamber efendimizden bu yana geleneksel olarak Kabe her sene yıkanıyor.

3 SUUDİ GENCE ÖLÜM CEZASI VERİLDİ

Yemen’den Jizan’a 96 kilo haşhaş getiren 3 Suudi genc ölüm cezasına çarptırıldı. Saudi Gazette birinci sayfadan okuyucularına duyurduğu habere gore, grup olarak yargılananlardan 4’ü de 15 yıl hapis cezası aldı.

FRANSA’DA PEÇE YASAKLANDI

Fransa'nın peçeyi yasaklaması dünya basınında geniş yer aldı. ArapNews gazetesi Fransa’nın peçeli burkayı yasaklaması ile ilgili haberini birinci sayfada görüyor.

Fransa'da peçeli çarşaf kamusal alanda yasaklandı. Fransa Parlamentosu'nda dün yapılan oylamada, burka benzeri peçeli çarşafların yasaklanması, 336 'evet' e karşın, 1 'hayır' oyu ile kabul edildi. Yasa, kamuya açık yerlerde peçeli çarşaf giyenlere 150 avro, bu giysilerin giyilmesi için baskı yapanlara ise bir yıl hapis ile 30 bin avroya kadar para cezası öngörüyor. Daha önce bu para cezasının 15 bin avro olacağı duyurulmuştu. Baskı yapılan kişi 18 yaşının altındaysa bu ihlalden istenebilecek ceza iki misline çıkabilecek. Sağlık nedenleriyle maske takmak zorunda kalanlar, eskrim gibi sporları yaparken maske takmak zorunda kalanlar, karnaval, bayram ve maskeli balolarda yüzü de kapatan giysiler giyenler bu yasaktan muaf olacak. Fransa'da yaklaşık 2 bin civarında kadının peçeli çarşaf giydiği tahmin ediliyor.

DOMUZ GRİBİ AŞISI ZORUNLULUĞU KALKTI

Arap News gazetesi Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığının umre ve hac için gelenlere zorunlu aşı yapılmasını iptal etti. Gazetenin haberine göre bundan sonra ülkeye geleceklere karşı daha önce uygulanan zorunlu domuz gribi aşısı kaldırılmış oldu.

MEKKE’DE METRO FAALİYETE GEÇİYOR

Mekke'de metro hac döneminde ciddi rahatlık getirecek. Arap News Gazetesi bu yıldan itibaren Mekke’de metronun faaliyete geçeceğini haberini birinci sayfasından duruyor. Habere göre Mekke’de toplam uzunluğu 18.1 metre uzunluğundaki metro Mekke, Arafat, Mina, Müzdelife arasında toplam 7 dakika’da gidilebilecek. İlk kez bu yıl hac dönemi öncesi toplam kapasitenin yüzde 30’u hayata geçecek ve 170 bin bundan istifade edebilecek.

İSRAİL YENİ YERLEŞİK BİRİMLERİ AÇIYOR

İsrail Doğu Kudüs'teki müslümanları tamamı ile temizlemek için çalışıyor.

Cidde merkezli Arapça yayın yapan Al Medineh gazetesi İsrail’in Doğu Kudüs’te yeni yerleşim merkezleri açtığını ve Doğu Kudüs’deki filistinli Arapların tamamı ile bölgeden çıkartılmak istendiğine dikkat çekiyor.

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ

Filipinler'de tayfun 20 cana mal oldu

Birleşik Arap Emirlikleri’nin GulfNews gazetesi manşetinde Filipinlerde tayfun’dan 20 kişinin öldüğünü, 60 kişinin kaybolduğunu ve yüzlerce evinde yıkıldığını kaydediyor.

Aynı gazete petrol fiyatlarının Abudabi’deki enflasyonu arttırdığına dikkat çekiyor.

Yemen'de El Kaide saldırısı

Yemen Haber Ajansı bugün Yemen’de Abyan’da El Kaide militanlarının bir güvenlik binasına silahlı saldırı gişiminde bulunduğunu ve El Kaide militanlarından 2 kişinin hayatını kaybettiğini duyuruyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.