28 Mart 2024
  • İstanbul19°C
  • Diyarbakır12°C
  • Ankara19°C
  • İzmir22°C
  • Berlin11°C

ALMANYA'DAN KATAR'A DESTEK: 'TRUMPLAŞMA' ÇOK TEHLİKELİ

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Körfez krizi konusunda Katar'a destek verdiğini ifade etti. Gabriel, bölgesel ilişkilerle ilgiliyse 'Trumplaşma' eleştirisinde bulundu.

Almanya'dan Katar'a destek: 'Trumplaşma' çok tehlikeli

06 Haziran 2017 Salı 22:06

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, hafta başında patlak veren Katar kriziyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bölgedeki ilişkilerin mevcut durumuyla ilgili 'Trumplaşma' kavramını kullanan Gabriel, Katar'a destek verdi.

Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt'a açıklamalarda bulunan SPD'li (Sosyal Demokrat Parti) Bakan Gabriel, Körfez devletlerinin Pazartesi günü Katar'la diplomatik ilişkilerini kestiklerini açıklamasıyla birlikte bu ülkenin "açık bir biçimde izole edildiğini" belirtti.

Katar'ın alınan karardan "hayati olarak etkileneceğini" söyleyen Gabriel, "Zaten krizlerle çalkalanmakta olan bir bölgede ikili ilişkilerde bu tür bir Trumplaşma'nın özellikle tehlikeli" olduğu konusunda uyardı. Gabriel, "Gerginliğin tırmanmasına ve bunun bölgenin tamamında yol açacağı sonuçlara dair büyük endişe duyduğunu" belirtti.

"Trump'ın politikası tamamıyla yanlış"

Alman bakan, eleştiri getirdiği ABD Başkanı Donald Trump'ın Ortadoğu'daki politikasını "tamamıyla yanlış" olarak niteledi. Gabriel, Trump'ın Körfez monarşileriyle gerçekleştirdiği geniş çaplı silah ticaretinin bölgede "silahlanmanın yayılma riskini artırdığını" söyledi.

ABD Başkanı Trump, yaklaşık iki hafta önce ilk yurt dışı seyahati kapsamında Suudi Kralı Selman ile görüştü.

Bakan Gabriel, Almanya'nın "çatışmaların diyalogla hafifletilmesi" taraftarı olduğunu da sözlerine ekledi.

Çarşamba günü Suudi Dışişleri Bakanı Adel El Cubeyr ile bir araya gelmesi planlanan Gabriel, "Görüşmede Suudilerin bu son derece sert muameleyi tercih etme gerekçeleriyle ilgili daha çok şey öğreneceğimiz muhakkak" dedi. (DW)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.