28 Mart 2024
  • İstanbul19°C
  • Diyarbakır16°C
  • Ankara22°C
  • İzmir25°C
  • Berlin14°C

ABD'Lİ SAVCI BHARARA'YA SORUŞTURMA

Rıza Zarrab davasının eski savcısı Bharara ve savcı Kim hakkında Türkiye'de soruşturma başlatıldı. Çavuşoğlu, Bharara'yı 17 Aralık soruşturması dönemindeki iddianameyi kullanmakla suçlamıştı.

ABD'li savcı Bharara'ya soruşturma

18 Kasım 2017 Cumartesi 20:37

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Rıza Zarrab davasının eski savcısı Preet Bharara ve savcı Joon H. Kim hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada, ABD'nin New York Güney Bölge Mahkemesi'nde devam eden yargılamalarda Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen önceki soruşturmalardaki bilgi, belge ve kayıtların delil olarak kullanıldığı iddiası üzerine inceleme yapıldığı belirtildi.

Başsavcılığın açıklamasında, "ABD'deki yargılamada kullanıldığı anlaşılan belge, ses kaydı ve içeriklerin ne şekilde ve ne zaman elde edildiği, kim ya da kimlerden temin edildiği, bu kişilerin nerede olduğu ve bu konudaki yazılı ifadelerin nelerden ibaret olduğu sorulmuştur. Bu kapsamda uluslararası hukuka, iç hukukumuza açıkça aykırı olan bu eylemler nedeniyle Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri uyarınca New York Güney Bölgesi eski savcısı Preet Bharara, savcı Joon H. Kim ve diğer savcılık görevlileri hakkında soruşturma başlatılmıştır" ifadeleri yer aldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sarraf hakkındaki davayla ilgili dün yaptığı açıklamada Gülen yapılanmasına üye isimlerin ABD'deki adalet sistemi içerisine sızdığını savunmuştu. Davanın eski savcısı Bharara'yı 17 Aralık soruşturmasındaki iddianameyi kullanmakla suçlayan Çavuşoğlu, "Bu dava FETÖ tarafından harekete geçirilmiş bir dava" demişti.

Çavuşoğlu'nun bu açıklamasına, Sarraf hakkındaki hukuki süreci başlatan savcı Preet Bharara'dan cevap geldi. ABD Başkanı Donald Trump'ın görevden aldığı savcı, Twitter'da paylaştığı mesajında Çavuşoğlu'nu yalan söylemekle suçladı. Bharara, "Türk Dışişleri Bakanı bir yalancı. Mahkemede ne olacağını göreceğiz" yazdı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.