27 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Diyarbakır16°C
  • Ankara16°C
  • İzmir17°C
  • Berlin11°C

ABD-TÜRKİYE VİZE KRİZİNDE YUMUŞAMA SİNYALLERİ

ABD ile Türkiye arasında yaşanan vize krizinde ABD'nin Türkiye'de "sınırlı bir biçimde" vize vermeye tekrar başladığı ve Türk tarafının da benzer bir adım atabileceği bildirildi.

ABD-Türkiye vize krizinde yumuşama sinyalleri

06 Kasım 2017 Pazartesi 19:01

ABD ile Türkiye arasında yaşanan vize krizinde ABD ve Türk tarafından yumuşama sinyalleri geldi. ABD'nin Türkiye'de "sınırlı ölçüde" vize başvurularını kabul etmeye başladığı bildirildi.

Reuters'in ABD Büyükelçiliği'ne ait ulaştığı bir e-postada "ABD'ye seyahat etmek isteyen başvuru sahipleri artık yeniden randevu alabilirler" denilirken Reuters'ın ulaştığı ABD Büyükelçiliği söz konusu e-postayı teyid etti. Bu gelişmenin ardından Türk tarafının da benzer bir adım atabileceği bildirildi.

ABD, Türkiye'deki konsolosluk çalışanı Metin Topuz'un tutuklanmasının ardından 8 Ekim'de Türkiye'den yapılan vize başvurularını süresiz olarak askıya almıştı. Türkiye de bu karara aynı şekilde karşılık vererek ABD'ye yönelik vize işlemlerinin askıya alındığını duyurmuştu.

Yumuşama sinyalleri Başbakan Binali Yıldırım'ın yarın başlayacak ABD ziyareti öncesine denk geldi. Başbakan Yıldırım 7-10 Kasım tarihleri arasında yapacağı ABD ziyaretinde uzun süredir iki ülke ilişkilerinde gerginlik yaratan konuların gündeme gelmesi bekleniyor.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası Fethullah Gülen'in iade meselesi, ABD'nin PYD'ye yaptığı silah yardımı, Türkiye'de tutuklu bulunan Amerikan vatandaşı rahip, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın korumalarının Washington'da karıştığı kavga, ABD'de devam eden Rıza Sarraf davasıyla bağlantılı olarak eski bakan Zafer Çağlayan hakkında çıkarılan tutuklama kararı, tarihinin en gergin dönemini yaşayan iki ülke ilişkilerindeki temel sorunları oluşturuyor. (DW)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.